Het bestuur

De Stichting Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen is statutair op 15 oktober 2012 opgericht.
Op 1 januari 2025 is het bestuur van de stichting als volgt samengesteld

  • Lenie Scholten (voorzitter)
  • Dorry de Beijer (secretaris)
  • Anoushka Gehring (penningmeester)
  • Karen Geertsema (bestuurslid)
  • Marloes van Zantvoort (bestuurslid)
  • Marianne Dees (bestuurslid)

 

Lenie Scholten

Lenie Scholten

Lenie Scholten (voorzitter)

Ik ben voorzitter van het bestuur van het Wereldvrouwenhuis Mariam in Nijmegen. Ik zit sinds 2016 in het bestuur. De zaken waar je als bestuur mee te maken krijgt, zijn heel verschillend. Of het nu om subsidie of sponsorgeld gaat, een training voor onze vrijwilligers, huisvesting voor onze vrouwen, het is iedere keer weer een uitdaging het voor elkaar te krijgen! Als het dan ook nog lukt om rechtmatige opvang en zelfs een verblijfsstatus te krijgen voor een van onze vrouwen zijn we enorm opgelucht. Dat is voor vrouwen het ultieme doel dat bereikt kan worden.

Dorry de Beijer

Dorry de Beijer

Dorry de Beijer (secretaris)

Mijn betrokkenheid bij vluchtelingen is een van de rode draden in mijn leven. Niet ik koos hen uit, maar zij mij. Dat begon toen ik als theologiestudente in 1977 werd benaderd door Chileense links-christelijke vluchtelingen. Of ik kon helpen een paar compañeros vrij te krijgen uit de gevangenis via een telegram- en faxactie van Nederlandse kerkelijke groepen. Tot mijn verbazing hadden we succes! Na mijn studie werkte ik onder andere bij de landelijke katholieke organisatie voor migranten (moslims én christenen) en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Van 2002-2021 was ik geestelijk verzorger bij zorginstelling De Waalboog. Ik maak deel uit van een wijd vertakt netwerk  van mensen en organisaties die zich vanuit hun christelijke inspiratie  met hart en ziel, èn met geld en goed inzetten voor vluchtelingen. Die contacten heb ik jarenlang ingezet voor Stichting GAST. En sinds begin 2019 ook als bestuurslid van het Wereldvrouwenhuis.

Anoeshka Gehring (penningmeester)

In mijn leven en werk ga ik altijd uit van de overtuiging dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. De afgelopen jaren heb ik veel ongedocumenteerden mogen leren kennen en ik ben dankbaar dat ik vanuit verschillende rollen me in heb kunnen zetten; als sociaal-juridisch begeleider van ongedocumenteerden, lobbyist, manager en nu weer onderzoeker. 
Ik ben dankbaar om bestuurslid te mogen zijn bij het Wereldvrouwenhuis en mijn betrokkenheid bij ongedocumenteerden voort te kunnen zetten vanuit de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan.

Karen Geertsema (bestuurslid)

In 2021 ben ik bestuurslid geworden bij het Wereldvrouwenhuis. Als algemeen bestuurslid hoop ik het belangrijke werk van het Wereldvrouwenhuis te ondersteunen met mijn kennis van het migratierecht. Door mijn vroegere werk als asieladvocaat en huidige werk als docent onderzoeker migratierecht aan de Radboud Universiteit weet ik hoe het Nederlandse migratiebeleid juridisch niet sluitend is. Het Wereldvrouwenhuis laat zien wat daar de gevolgen van zijn in de praktijk. En hoe we door middel van opvang en activiteiten kunnen bijdragen aan de waardigheid van de vrouwen die er verblijven.

Marloes van Zandvoort (bestuurslid)

In 2022 ben ik bestuurslid geworden van het Wereldvrouwenhuis. Ik ben sinds 2007 werkzaam als advocate binnen het asiel- en vreemdelingenrecht en hoop in die hoedanigheid mijn steentje te kunnen bijdragen aan het bestuur. Hoewel deze juridische benadering handig kan zijn, vind ik het ook juist fijn om me op een andere manier in te zetten voor de doelgroep. Ik vind het mooi en inspirerend om te zien hoe een groep enthousiaste vrijwilligers zich inzet voor deze kwetsbare groep vrouwen en hoop dat hun verblijf in het Wereldvrouwenhuis een stapje is naar een menswaardig(er) bestaan in Nederland. Zodat ze zich meer mens voelen en met meer vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen gaan. Ik denk dat de activiteiten van het Wereldvrouwenhuis daar zeker aan bij kunnen dragen.

 

Marianne Dees (bestuurslid)

Als huisarts en als mens voel ik mij betrokken bij mensen voor wie gezondheid en deelnemen aan de maatschappij niet vanzelfsprekend zijn. Naast huisarts ben ik ook wetenschappelijk onderzoekster. Die combinatie samen met mijn betrokkenheid bij mensen die extra aandacht nodig hebben, opent deuren naar onderzoek vanuit Pharos en het KWF. Onderzoek met én voor die vaak vergeten mensen.
Bij het Wereldvrouwenhuis ben ik vanaf de oprichting betrokken geweest. Vijf vrouwen vonden bij mij een tijdelijk onderkomen na hun verblijf in het Wereldvrouwenhuis. Toen ik gevraagd werd om met mijn achtergrond als huisarts een bijdrage te leveren aan het Wereldvrouwenhuis, hoefde ik daar niet eens over na te denken. Daar zet ik me graag voor in!