Gezondheidsles

Gezondheidsles

Vrijwillig aan het werk bij het Wereldvrouwenhuis 


Direct naar het overzicht van de actuele vacatures


Het Wereldvrouwenhuis draait op de vrijwillige inzet van mensen. Het werk van vrijwilligers is heel verschillend - van taalles geven tot het werven van donateurs, van klussen in huis tot het individueel begeleiden van wereldvrouwen en van het bieden van juridisch advies tot het organiseren van een sponsoractie. Het is afhankelijk van wat vrijwilligers willen en kunnen bieden en wat er nodig is. 

In het Wereldvrouwenhuis werken alleen vrouwen. Als klusjesvrouw, begeleider, docent of muzikant. Daarbuiten werken zowel vrouwen als mannen als coördinator, bestuurslid, adviseur, of webmaster. Wilt u iets doen? Wilt u zich vrijwillig inzetten voor het Wereldvrouwenhuis of daarover meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen via ons mailadres of door uw naam hier achter te laten. Wilt u weten waar op dit moment behoefte aan is, kijk dan bij de vacatures

Voor vrijwilligers worden jaarlijks verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Er zijn themabijeenkomsten, scholingsbijeenkomsten en bijeenkomsten om elkaar te ontmoeten. Daarnaast kunt u bijeenkomsten bijwonen waar het Wereldvrouwenhuis aanwezig is of zichzelf presenteert. 

Vrijwilliger aan het woord: Tetty 

Tot 1 januari 2020 ben ik lid geweest van het bestuur van het Wereldvrouwenhuis. Vanaf het begin in 2012. Het werk van het Wereldvrouwenhuis vind ik heel belangrijk. Wij hebben het zo goed in Nederland, dan kun je vrouwen niet gewoon op straat laten staan. De eerste jaren was ik penningmeester, daarna heb ik allerlei taken opgepakt. Onlangs ben ik met pensioen gegaan. Nu wil ik me op een andere manier als vrijwilligster inzetten voor het Wereldvrouwenhuis. Ik geef taalles en coördineer de inzet van vrijwilligers. Ik ben er trots op wat we samen hebben opgebouwd en bereikt! Ik wil daar graag aan blijven meewerken.

Wilt u meer lezen over ervaringen van vrijwilligers? Lees het verhaal van Sophie of van Paula. 

Doen! Sponsoracties

Sponsoracties helpen het Wereldvrouwenhuis om voor even een thuis te blijven bieden aan vrouwen. Met sponsoracties wordt geld opgehaald, maar ook giften in 'natura', zoals levensmiddelen. Wilt u ook iets doen? Voorbeelden van sponsoracties vindt u hier.

 

Crea-les

Crea-les

Een Eritrees erf

Een Eritrees erf

Vrijwilliger aan het woord: Alied

In augustus 2019 werd ik gevraagd om in het Wereldvrouwenhuis een workshop creativiteit te geven. Dat wilde ik wel. Ik voelde me heel erg op mijn gemak in het huis, al bij de thee ter kennismaking. Wat me raakte en ontroerde was hoe een van de vrouwen trots en blij in de spiegel de sieraden bewonderde, die ze net had gemaakt. Het was een klein, maar kostbaar moment van ontspanning, tevredenheid en blijdschap in een zwaar beproefd leven. Ik hoefde dus geen moment na te denken toen men vroeg of ik elke week een 'crea-les' wilde verzorgen.
Ik ervaar enorm veel plezier aan het elke week weer bedenken van een creatieve activiteit. Ik laat me ook heel graag inspireren door de creatieve ideeën van de vrouwen zelf. Ze noemen mij altijd chique vrouw. Dat klinkt grappig en ervaar ik als een compliment! 
Hoe zo'n les verloopt? Soms duurt het even voordat iedereen op gang is. Er zijn ook wel momenten van bedruktheid en spanning. Gaandeweg de les komt iedereen meestal wel in  "de flow" van het maken en creëren. Soms ontstaan  prachtige samenwerkingsprojecten: een heel Eritrees erf bijvoorbeeld: met een huisje, de weg ernaar toe, kookpot, houtjes voor het vuur en bomen. Soms worden de dromen van de vrouwen tot uitdrukking gebracht, zoals in een logo van een nog te starten bedrijf. Soms luisteren we naar muziek tijdens de crea-les en vertellen de vrouwen erover. Gaandeweg de middag zijn we dan neuriënd en ontspannen aan het werk.
Wat me raakt? Dat is de enorme moed en overlevingskracht van al die verschillende vrouwen, die tijdens zo'n les voelbaar is. Dat ik daar getuige van mag zijn en de les kan begeleiden, daar word ik heel erg blij van.